Програмски јазици 25.07.13 - Perl

Овој четврток, 25.07.2013 во 19:00 часот во КИКА ќе почне серија предавање за програмскиот јазик Perl 5.Perl се користи за графичко програмирање, систем администрација, мрежно програмирање, се користи во финансискиот сектор и биоинформатика, итн. Некои го викаат „швајцарско ноже на скриптирачките јазици“ поради неговата флексибилност и моќност, но некои го критикуваат дека е „грд“ јазик.

Иако е стар јазик, вреди да се учи, ако сакаш да бидеш хакериште, нели? :) А ако мислиш дека нема работа со Перл, грешиш многу :)

Ќе почнеме да го учиме јазикот од основа, па постепено ќе напредуваме кон откривање на темните тајни на Perl. А да, и како да се грижите за CPAN.

Па, повелете

4 comments:

 1. The 90's called, they want their language back. :-D

  ReplyDelete
 2. Исто ми е многу откачена статија за Perl. Али ако, нека има егзотики во Хаклаб, да не биде само хејт-хејт-хејт.

  https://news.ycombinator.com/item?id=3152147

  ReplyDelete
 3. Хаха е зашто не дојде, екзотику еден, да си го кажеш својот став во врска со јазикот, фејс ту фејс :)

  ReplyDelete
 4. Еве презентациите: http://vulcho.com/skopje/

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.