Донации

Дел од основачите и членовите на „Слободен софтвер Македонија“ заедно со луѓе од пошироката заедница го во 2009 година го формираат хаклабот КИКА.

Што е хаклабот КИКА?

За оние кои не се сретнале со овој термин претходно, хаклаб е место каде луѓе со заеднички интереси, најчесто компјутери и технологија како што е и во овој случај, можат да се среќаваат, социјализираат, соработуваат или едноставно да споделат знаење. Уште една идеја околу постоењето на ваков простор, е тоа што со комбинирањето и споделувањето на ресурсите и знаењето, може да се постигне многу повеќе.

Во КИКА во текот на неделата се одржуваат тематски денови, односно „GNU/Linux прва помош“ во понеделник, „Сподели кино“ во вторник, четврток е денот посветен на програмските јазици (ruby, python, javascript, erlang, C++ итн.), а во сабота се одржува целодневното „Сподели знаење“ каде што се одржуваат работилници од областа на слободниот софтвер а не ретко се работи на некој хардверски проекти и изработка на геџети. Сепак, концептот на КИКА му дава право на секој да дојде и да презентира сѐ што сака, ако за таа тема има заинтересирани.

Преку секојдневните активности и активната заедница, КИКА има за цел: да помага во креирањето на слободно информациско општество преку едукација, да биде едно од средиштата на заедницата на корисници на слободен софтвер, да представува лабoраторија за презентација на најнови технолошки достигнувања од светот на слободниот софтвер и отворени технологии, но и преку актот на споделување знаење да придонесува во надградбата и индивидуалниот развој на сите членови.
hacklab hacklab hacklab hacklab


На КИКА и треба помош!

На жиро сметката на „Слободен софтвер Македонија можете да донирате средства за поддршка на првиот македонски хаклаб. Парите се користат за оперативните трошоци (кирија, струја, греење и сл). Во моментов најпотребни ни се финансиски средства за да можеме да продолжиме да ги оддржуваме сите активности кои што се и секогаш ќе останат отворени за јавноста.

За готовинско плаќање можете да го користите образецот ПП10 (уплатница), а за безготовинско плаќање, образецот ПП30 (налог за пренос).

Без разлика дали ни уплаќате еднократно, или повеќекратно на траен налог, ова се информациите кои треба да ги знаете:

Слободен софтвер Македонија ул. Злате Михајловски бр. 26 1000 Скопје 

Сметка: 210057088340110

Банка: НЛБ Тутунска Скопје 

Приходна шифра: 562 (Уплати за донации)

Цел на дознака: донација за проект КИКА

За уплати, надвор од Република Македонија:

IBAN: MK07210057088340110

SWIFT: TUTNMK22


Покрај финансиските средства во КИКА постојано се трошат LED диоди, отпорници, микроконтролери, струја, компјутери, наполитанки, матични плочи, хард дискови и РАМ меморија со кои се изработуваат најразлични проекти. На КИКА и треба и инфраструктура па ако имате осцилоскоп, столчиња, маси, полици, фотељи, алат, електронски компоненти и сл. би биле добредојдени.

Пополнете го формуларот докулку сакате да донирате опрема и ќе ве контактираме во најбрз можен рок.