Sysadmining вечер во КИКА

Вечерва во КИКА започнуваме со првиот, од се надевам серијата настани поврзани со систем администрација. Идејата е да имаме ден во неделата каде што ќе можеме да посветиме и конкретно повеќе внимание на некои работи поврзани со систем администрација како на пример, како се подесува git, proxy, web, dns, dhcp, mail сервер, како да автоматизирате основни процеси под GNU/Linux со помош на bash и python, системи за централизиран менаџмент како puppet и cfengine и сл. Вечер може да се преброиме кои сме, колку сме и да видиме за што има највеќе интерес да се праи понатаму.

Некои идеи што ги имавме досега:
- билдање custom Arch Live image со помош на larch
- средување на машина за Arch mirror from scratch (ОС, RAID, инсталација и конфигурација на потребниот софтвер и сл) - ова ќе го праиме во случај да успееме да добиеме хард дискови за серверот денес, ако не некој нареден пат.

Се гледаме во КИКА во 19.00ч. До тогаш ве оставам со Adminspotting:

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.