24c3 рекапитулар за ден 1

Вчера беше првиот ден од 24c3 - гикохакерската конференција во Берлин. Врие од интересни луѓе. Од досегашните предавања кои ги посетив - а вчера испуштив доста, имаше 2 кои ми оставија впечаток.

Првото беше неформален how to за организирање на хакерски простор. Екипата од 4c (ccc Келн) духовито ги претстави проблемите и предизвиците за организирање на хакерско „склониште“.

Второто предавање беше насловено DNS Rebinding And More Packet Tricks од Ден Камински. Типот е Квентин Тарантино на презентирањето и покажа некои трикови за тоа како се експлоатираат слабости на веб прелистувачи за да влезете во локалната vpn мрежа. Тој открил дека некои isp-а „се лоши“ и користат дел од дизајн баговите за профитирање. Можеби Дамјан ќе објасни повеќе, особено затоа што Ден им објави војна на провајдерите.

24c3

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.