Сподели кино #12, 17.07.2007, 20:30 часот [Точка]

From: Vladimir Jankovski <vladimirjankovski...>
Date: Jul 17, 2007 9:15 AM
Subject: spodelikino12 17.07.2007


Zdravo Novica,
mislev deka znaes, ama ajde sega kje te informiram.
Tocka od 15 juli do 20 avgust ke bide zatvorena zaradi
godisnite odmori, taka sto nemame moznost da odrzuvame
nastani.
Izvini sto porano ne te informiravme za godisniot
odmor.
Ostanuva da prodolzime so proekciite posle 20 avgust.
Pozdrav,
VladimirСподелиКино продолжува.

Овој вторник сакавме да го пуштиме Џонатан Зитрејн од Универзитетот во Оксфорд (и од ред други престижни научни институции) како зборува за теми поврзани со Интернет и за тоа што ќе донесе иднината на годинешниот iSummit. Сепак, имаме некои проблеми со тоа видео и ќе го одложиме за друг пат.

Затоа овој вторник ќе гледаме (се надевам) интересен документарен филм од hippies.waag.org. Насловот на филмот е „Хипици од пеколот“. Филмот е за група хакери, уметници, писатели и сл. кои меѓу другото се основачи на првиот Интернет провајдер во Холандија xs4all.

Во филмот уметниците си играат со хардвер, младите хипици ги хакираат училишните калкулатори, lock pickers (како и да е на македонски?) отвараат катанци без клуч: хакирањето не е само зезање со технологија, тоа е став, дејство, глагол.

Филмот трае педесетина минути. Ако има расположение, потоа ќе пуштиме уште нешто. Можеби и од домашната продукција. :-)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.