iSummit, ден 3 - самитот заврши.

Новица: Утринска сесија со Лоренс Лианг, Бодо Балаз, Ханс Вестерхоф. Темата беше: од CC до пиратство, од пиратство до јавен домен. Ханс од холандскиот архив започна со предавање за тоа како тие планираат да го дигитализираат холандското културно богатство и притоа да употребат некои послободни лиценци. Одличен пример за тоа како државата треба да се грижи за културното богатство.

Лоренс и Бодо зборуваа за „пиратството“, зошто настанало и зошто не може да постои екосистем на слободна култура без „пиратство“. Две одлични предавања се надевам ќе имаме шанса да ги прикажеме.

Потоа бевме на работилници за простори за слободна култура. Повеќе прочитајте овде.

Вечер ќе одиме на скара со риба. :)

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.