„Ништо нема да се случи“ во Ниш

Во сабота, 13ти мај од 14.00 (или порано) до недела 18.00 (па и покасно) на ЕТФ во Ниш, GNU клубот ќе биде домаќин на хакери ентузијасти од Загреб, Скопје, Сараево, Нови Сад и Белград. Иако поради листата на гости ова може да ви звучи како меѓународен самит, овој гико-хакерски настан (дружба) гордо ви најавува дека исто како и во Сараево, ни тука „ништо нема да се случи“. За оние што сакаат имиња и брендови овој пат додаваме II и загради, па ќе добиеме: „Ниш(то) нема да се случи II“. Хаха. Па зашто да не.

Скопските хакер(к)и се собираат секој вторник на „Сподели знаење“ и тие вечери споделуваат знаење. Загребските хакер(и)и редовно се собираат секоја сабота на настанот познат како „Razmjena vještina“ и таму разменуваат вештини. Белградските хакер(к)и баш овие денови започнаа со организирање на инсталациони фестивали на кои што инсталираат GNU/Linux на разни уреди. Хакерите од Сараево се собираат секој четврток во Нансен, центарот за дијалог во Сараево и дискутираат за сите работи кои што ни се на сите нас интересни. Во GNU клубот нема ни хакери ни хакерки, таму секоја сабота се собираат доста млади луѓе, wanna-be хакери и останата багра која што успеа да ја намами хакерската заедница од регионот во Ниш овој викенд. Ако ништо друго разбравме дека набавиле пиво...

Во Ниш ќе се споделува знаење, ќе се разменуваат вештини и ќе се инсталира GNU/Linux на се што ќе ни дојде при рака.

Методологија: Кој не знае, прашува. Кој знае, одговара. Бројот на учесниците може да варира од еден на еден, преку еден до сите, па до сите во исто време.

Совет: За играта не се потребни само компјутери (иако никој не ни верува).

Happy hacking!

http://www.razmjenavjestina.org/
http://spodeliznaenje.blogspot.com/
http://gnu.elfak.ni.ac.yu/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.