Белешки од Сподели знаење #13, 15.05.2007 [ФЕИТ]

Јас малку задоцнив на ова СЗ, сепак стигнав на време за да го видам Георги како објаснува за тоа што човек може да направи во Django и колку брзо и лесно се прави тоа. За жал времето не дозволи да видиме како истите работи можат да се направат во Pylons, но според коментарите на Дамјан, кој работеше на својот лаптоп, но не на проектор, можеше да се забележи дека отприлика работата се свршува со иста брзина (ако не и побрзо ;-)).

Она што сакав јас да го споделам со неколкуте студенти на ФЕИТ кои беа пристуни (Забелешка: Статистички гледано најголем дел од пристутните беа или се студенти на ФЕИТ, но оние кои се исто така членови на Слободен софтвер Македонија не ги бројам како студенти на ФЕИТ :)), е дека на Факултетот во Ниш, каде што не правевме ништо изминатиов викенд, нивните колеги имаат слични активности како нашево споделување на знаење.

Но, за разлика од нас, тие, од факултетот и локалната бизнис заедница, имаат добиено
целосно опремена просторија со компјутери, проектор, брз интернет, егрономски столици и сл. до која имаат постојан пристап (имаат клуч и можат да доаѓаат и да си одат кога сакаат). Исто така имаат добиено и огормен SUN сервер (хмм... не можам да ја најдам сликата од него), кој во времето на набавка чинел повеќе од двеста илјади евра.

Сакав ова да го напишам вака за да стои како некој потсетник за тоа што се случува и какви услови имаат младите хакери само 200 километри северно од Скопје. Кој знае, можеби некој од нашиве ќе прочита и ќе одлучи да го направи истото.

1 comment:

  1. Толку гледаш. :)

    Еве го Sun-от. На едниот имаа некој Соларис ставено, на другиот требаше да ставиме Дебиан ама немаше време.

    http://flickr.com/photos/spodeliznaenje/497809397/

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.