Сподели Знаење #10, 3.04.2007 [ФЕИТ]

Бидејќи Дамјан, Новица и Игор се во Белград на Evening of freedom in digital society со FSF Europe еве јас ќе пишам.

Темата беше zeroconf/bonjour протоколот. Проекторот не ни работеше, ама Дамјан на табла многу убаво објасни кои се работите/можностите кои се добиваат со zeroconf/bonjour за поставување на мрежа и користење на мрежни сервиси.

Потоа со 5-те лаптопи (2Archlinux,2Ubuntu,1Windows) се поврзавме во мрежа и пробувавме неколку апликации со zeroconf подршка. Има многу малку апликации со поддршка за zeroconf/bonjour за Windows па тој лаптоп во суштина седеше за украс.

Rhytmbox и Amarok за пуштање музика имат zeroconf поддршка и многу лесно споделивме неколку фолдери со музика меѓу компјутерите. Поради autodiscovery-то на мрежните сервиси со zeroconf после 20 секунди откога Дамјан го вклучи kbattleship Миша и Гиле еден по еден се приклучија без да внесуваат сервери, порти и слично.

Дамјан и Миша исто направија малку муабет со gajim кој со zeroconf веднаш ги дознава новите gajim корисници во мрежата. Виктор и Гиле не успеаа бидејќи користеа Ubuntu.Prehistoric 6.04 старо година дена. :)

Zeroconf е интересен протокол особено за динамички мрежи со лаптопи и сите апликации на OLPC лаптопите ќе имаат zeroconf поддршка.

Интересно Сподели знаење.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.