Сподели кино #3, 10 април 2007, [Точка]

Планот за проекција за 10 април е предавање на Cory Doctorow одржано во септември '06 на ToorCon8, хакерска конференција која се одржува во Сан Диего. Темата на изданието од 2006 е Bits & Bites.


Cory Doctorow
„п0седуван: холивудската војна за безбедност".

Предавањето покрива теми од областа на: DRM, MPAA, RIAA, trusted computing, The Electronic Frontier Foundation - значи авторски права, копирање на музика и филмови, нивна (за)штита на компјутери, како и за луѓето кои се активни на тие полиња во случајот EFF.

Cory Doctorow пак е СФ писател, блогер и новинар кој меѓу другото се залага за либерализирање на авторските права. Тој е промотор на Creative Commons. Темите со кои се занимава се DRM (digital rights management), filesharing, post-scarcity (економија на неограничени ресусри). Познат е и како уредник на BoingBoing.

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.