Претставување на програмскиот јазик elm (четврток, 25.01.2018, 19 часот)

Овој четврток, ќе го разгледаме програмскиот јазик Elm, неговите предности, мани и предизвици. Elm е functional програмски јазик, со стриктни типови проверени за време на компајлирање, наменет за frontend апликации. Се компајлира во javascript, html и css, а се рекламира со мотото „no runtime exceptions“.

Јас почнав да го користам пред некој месец во обид да ја препишам irclog апликацијата во нешто повеќе од jquery шпагети, па ќе споделиме и некакви real-life искуства.


пс.
во сабота ќе има роботи во хаклаб

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.