25c3: Интермецо

Вчера бевме на аукција организирана од страна на hackerspaces.org за помош на 4000 години старата вселенска станица c-base која се наоѓа под Берлин.

Се собраа вкупно околу 1000 евра, грото од парите повторно стигнаа од Канада и Америка, некаков мини Маршалов план за обнова на c-base. :)

На враќање од c-base, u-bahn-от веќе беше затворен, а ние требаше да се возиме со ноќните автобуски линии што го опслужуваат кога не работи, N8 за U8 и N5 за U5.

Температурата надвор беше далеку под нулата, Јас, Дамјан и Гемиџи на некаде околу -10 степени чекаме под Јановиц мосто да дое автобусот N8, N8 дојде на време, две станици подолу не остави на Александар плац, и тогаш почна авантурата, автобуската за N5 ја немаше никаде на повидок, барем не онаа која оди во нашата насока. :)

Измрзнати јужњаци, ние + некои италијанци трчеавме наоколу барајќи го N5, ја најдовме станицата повторно во обратна насока и решивме бидејќи има уште 2 станици до крајот ќе се возиме со него до таму и кога ќе се враќа назад ќе си дојдеме на вистинското место.Ете го автобусот, ни фино лепо си се качивме со нашата јужњачко-балканска остроумност, кога тетката на разгласот вика, после две станици N5 се претвара во N2 и продужува по таа линија.. Аааааргх. Шит. Германска презисност и чувство за планирање.. .и Сеа.?!!?

Трчајќи излагаме од N5, го здогледуваме N40 и го застанавме на сред улица, и се качивме во него, за по неколку минути да погршно да сфатиме дека и тој не ни одговара баш и не носи на другата страна на Берлин. Да напоменам дека нашава авантура започна некаде околу 2 часот, а сега веќе беше 3 и пол наутро :).

И ние како кучуњата секогаш си се враќаме на познатите локации од минатата година, се симнавме на Розенталер платц, Дамјан у меѓувреме ја скужи линијата на трамваите кои возат цела вечер, пошто се откажавме од автобуси кои тотално немаат никаква смислам барем не зна нас, и не за берлинските улици и блокови.

Од розенталер плац решивме да го фатиме М1, кој требаше да пристигне за 2-3 минути, кога Гемиџи го снема. Викање бука, ука ете го кај искача од некоја фурна каде прашувал како да стигнеме до хостело, мала драма пред трамвајот, викање и сите тројца, сме пак на топло во М1 идеме накај Еберсвалде штрасе кај што треба да фатиме М10 да го заокружиме цел Берлин и да стигнеме до дома :D.

Веќе е 4 и нешто ние сме на топло, во М10 попат ја разбудивме девојката која беше заспала на станицата за да се качи на М10 и да не измрзне, за пола саат сме дома, измрзнати и уморни, спремни да се плеснеме у кревет и да потонеме во длабок сон.

П.С. Поради преангажираност на македонската екипа со конгресот во отсуство на извештај
погледнете ги сликичките погоре што се случуваше на и околу конгресот...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.