Укради го овој филм на СподелиКино, 19.03.2008 во 20 ч [Точка]Ова е вториот дел од документарецот за најголемата веб-страница за индексирање на дигитални содржини, Пиратскиот залив (The Pirate Bay). Во филмот се дискутираат технолошките и културолошките аспекти на војните за авторските права и импликациите на Интернет-технологиите врз можностите за копирање содржини. Се коментира за изјавата на Марк Гети дека „интелектуалната сопственост е нафтата на дваесет и првиот век“ која се толкува како отворен повик на војна.

Во филмот се појавуваат администраторите на Пиратскиот залив, членови на Пиратската партија и многу интелектуалци кои се свесни за импликациите на новите технологии како и за стравувањата дека новите технологии го загрозуваат развојот на културата и општеството (што не се случило со претходните појави на нови технологии, а нема да се случи ни сега).


Филмот е сниман на надворешен тврд диск од 250 GB си позајмена HD видеокамера и се разбира со симнат (downloaded) софтвер за видеоуредување.

Погледнете го филмот. Научете зошто и едноставното зборување меѓу двајца е КОПИРАЊЕ!...

http://www.stealthisfilm.com/Part2/

Р.Ѕ. Овој филм не е достапен на физички медиуми затоа што авторите немаат канцеларија, немаат опрема за преснимување и филмот е достапен преку Интернет и е со висок квалитет и... нели е веќе време да се научите како да користите БитТорент?!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.