Сподели кино 2.08 според Bi 20 часот, 18.12.2007 [Точка]


После успешното пилот Сподели кино со гостинот уредник Дарко156, за денешното издание повторно имаме гостин-уредник. Би е позната и популарна во македонските блогерски кругови, а за ова пиратско издание на сподели кино на 18.12.2007 би го вели следново...Вторник Сподели Кино 20:00 ч. во Точка
Ќе го гледаме заедно ФИЛМОТ!
И ќе ви споделам зошто толку ми се допаѓа.

Не зашто е јапонски.
Не зашто е аниме (можда и најпопуларниот кога и да било).
Ниту пак зашто е cyberpunk.
А најмалку зашто тој е основната инспирација за Матрикс.


Ќе зборуваме и за тоа што го прави овој филм да е толку добар.
Амбивалентноста на неговата тематика, која е екстра актуелна и современа, а сепак ненормално едноставна и вечна.
Ќе гледаме филм со многу слоеви и аспекти, од кои многу може нема ни да имаме време да ги спомнеме, но нивната целовитост ќе ја доживееме.

Површинската приказна е цајканска. Терористот е хакер.
А мајор Кусанаги е киборг.
Вториот слој е културно социолошки и хибридно постмодерен.
Третиот слој е интимно психолошки и трансцедентно реален.

Не откривам повеќе.
Дојдете! \(^-^)/
Заедно да споделиме значење.

Ќе го гледаме Ghost in the Shell.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.