Извештај од СЗ #12, 02.05.2007 [ФЕИТ]

Иако во среда наместо на празничниот вторник (1 мај) Сподели знаење #12 помина поприлично успешно.

Илин Петковски, кој зборуваше на СЗ #6 за FLOSS безбедносни алатки, овојпат ни приреди едно особено интересно предавање за Onion routing технологијата.

Прво (на лаптопот со најголем монитор, пошто закаснивме за проектор :) ) зборуваше за технологијата и историјата на Onion рутирањето и практичната имплементација TOR (The Onion Routing). На табла сликовито и јасно, паралелно со прашања од присутните, ни објасни како работи и како би се рутирала една TOR сесија. Објаснуваше за двете можности на TOR анонимно рутирање (кога пред се клиентот е анонимен) и анонимни (скриени) сервиси кога серверот кој нуди некој сервис (пр. веб сервер) е анонимен.

Потоа пробавме и практично на лаптопите да инсталираме и овозможиме TOR клиенти и сурфање преку TOR со помош на privoxy (личното http proxy). Ама веќе беше доцна а и интернетот на ФЕИТ е ужасно, ужасно спор па го оставивме тоа за домашна задача.

По препорака на Илин треба, кој е во можност да одвои 20kb/s, да стане TOR рутер за да помогнеме и ја зголемиме севкупната анонимност на мрежата.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.